CityKids is een Medisch Kind Zorg Instelling. Bij CityKids kunnen ouders met hun kinderen terecht bij het Verpleegkundig Kinderdagverblijf, het Ontwikkelcentrum, KinderThuisZorg, Praktisch Pedagogische Gezinsbegeleiding, 24-uurszorg en ook Begeleid en Beschermd wonen voor jongeren met een verstandelijke beperking. Zorg voor kinderen en jongeren is onlosmakelijk verbonden met hun ouders en hun omgeving. Vanuit dit familiegerichte perspectief biedt CityKids intensieve zorg en behandeling aan gezinnen met kinderen, die een (ernstige) verpleegkundige zorgvraag, verstandelijke beperking, ontwikkelingsachterstand en of autisme hebben. De missie is het bieden van kwalitatief hoogwaardige zorg en behandeling aan kinderen met een beperking en/of een verpleegkundige zorgvraag. Opdat de kinderen met een beperking zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen en zo gewoon mogelijk mee kunnen doen in de samenleving.
Voor het herstel en welbevinden van de kinderen die dagbehandeling krijgen bij CityKids is het van belang dat zij in een omgeving zijn waar zij zich op hun gemak voelen en met plezier heen gaan. Een zogenaamde Healing Environment*.
Stichting Bikkels draagt CityKids een warm hart toe en helpt o.a. mee met de realisatie van deze unieke omgeving op diverse CityKids-locaties dankzij de vele donaties van fondsen en bedrijven. Silvia Grijseels van Stichting Bikkels, “Deze kinderen die het al pech hebben in het leven, gunnen wij een helende warme omgeving. Een omgeving waar kinderen zich thuis voelen en blij van worden.” “Dat is niet alleen fijn, maar draagt juist ook bij aan herstel en welbevinden van de kinderen. Onze droom kwam uit!”
Stichting Bikkels ondersteunt zorg intensieve kinderen die ernstig, ongeneeslijk dan wel chronisch ziek zijn en jongvolwassenen met een beperking. Indirect ondersteunt de stichting hiermee ook de gezinnen van deze kinderen en jongvolwassenen. Dit doet Stichting Bikkels onder andere door het financieel en materieel ondersteunen van deze kwetsbare kinderen en jongvolwassenen middels fondsenwerving, donaties en door evenementen te organiseren.
Een “Healing Environment” verwijst naar een zorgvuldig ontworpen fysieke en emotionele omgeving die bijdraagt aan het welzijn en herstel van patiënten. Voor zieke kinderen houdt dit in dat de omgeving is aangepast om een gevoel van comfort, veiligheid en rust te bevorderen. Dit omvat elementen zoals een kleurrijke, vriendelijke en op natuur gebaseerde inrichting, natuurlijke verlichting en speelse afleidingen in ruimtes die zowel medische behandeling, dagbehandeling als emotionele steun faciliteren. Een healing environment creëert een rustgevende en geruststellende sfeer voor kinderen en kan de stress van een andere omgeving verminderen, de genezing versnellen en een positieve invloed hebben op het algemene welzijn en gemoedstoestand van het kind.
Deze omgeving kan angst en stress verminderen en het herstel bevorderen door een gevoel van verbondenheid met de natuur te creëren. Het kan ook creativiteit, positieve emoties en een gevoel van normaliteit bij zieke kinderen stimuleren, wat essentieel is voor hun fysieke en emotionele gesteldheid. (kinderen worden niet beter bij ons, geldt meer voor een ziekenhuis waar een HE wordt toegepast)
Aan Hana Sabanovic, projectmanager Zorg van Sizo, werd de simpele vraag gesteld, “Creëer voor de CityKids-vestiging Blessing in Zuidland een healing environment”.
Een simpele vraag, maar geen eenvoudige opdracht. Er waren geen ontwerpen of bestanden, de invulling werd volledig overgelaten aan de vrije geest van de studiomedewerkers van Sizo. De doelgroep was uiteraard bekend dus met dat in het achterhoofd zijn we aan het ontwerpen geslagen.
Naast de creatieve uitdaging iets te ontwerpen waardoor kinderen een stukje vrolijker worden zaten er ook flink wat technische uitdagingen in dit project. Zo moest de binnenkant van een liftschacht van maar liefst 9 meter hoog in het ontwerp worden meegenomen.
Uiteindelijk is het thema een weidelijk landschap geworden dat aansluit bij de omgeving van Kinderzorghuis Blessing. De buitenkant van de lift werd omgetoverd tot een holle eik. De liftschaft werd daarom ontworpen als de binnenkant van die holle eik, waar op elke verdieping nieuwe grappige diertjes tevoorschijn komen. Doordat overal op de wanden nieuwe dieren en taferelen zijn te ontdekken blijft het ontwerp de kinderen uitdagen en opvrolijken.
Technisch was dit een typisch Sizo project waarbij een veelvoud aan verschillende materialen is toegepast. Op de wanden is gewerkt met naadloos Airtex behang dat in eigen huis is geprint met het speelse ontwerp. De binnenkant van de liftschaft is met een hoogwaardige hightac folie beplakt voorzien van een slijtvast laminaat. Op de bodem van de lift is een vloersticker aangebracht om de beleving te vervolmaken. De liftdeuren zijn voorzien van clearview folie met een print. Dit is nodig omdat de ramen van de liftdeuren volledig transparant moeten blijven.
Applicatie is gedaan door onze ervaren plakkers waarbij met name de liftschacht een interessante uitdaging vormde voor wat betreft bereikbaarheid.
“Dit is een project waar Sizo van ontwerp tot productie en uiteindelijk de applicatie alles in eigen hand had” aldus Hana Sabanovic.
Deze hartverwarmende opdracht was typisch een project van Hana Sabanovic, projectmanager bij Sizo gespecialiseerd in zorg en healing environments. Zij heeft inmiddels al een flink aantal van deze mooie projecten mogen afronden. En altijd blije gezichten bij oplevering! Niet alleen van de opdrachtgevers en sponsoren maar bovenal van de kinderen die gebruikmaken van de unieke faciliteiten die CityKids biedt. Binnenkort informeren wij over onze nieuwste Healing Environment die wij momenteel realiseren, want van dit soort klussen wordt heel Sizo vrolijk.”
Uw bericht is in goede orde ontvangen.
We doen ons best om zo snel mogelijk contact met u op te nemen.