Let’s Work Together
info@sizo.nl

Zit je met vragen, heb je advies nodig of wil je langskomen voor een goed gesprek?
Neem vrijblijvend contact met één van onze medewerkers op.

Vlierbaan 11
2908 LR Capelle a/d IJssel
+31 10 31 30 200

Search here!

bewegwijzering deco-sign

Wayfinding en bewegwijzering

Je kunt ze ook gewoon wegwijzers noemen. In grote kantoren, winkels of openbare gelegenheden, maar ook op bedrijventerreinen is het belangrijk dat mensen hun weg eenvoudig en snel weten te vinden. Dit is waar wayfinding om de hoek komt kijken: de kunst van het navigeren door grote ruimtes. Maar er zit meer achter.

Wat is wayfinding nu precies?

Wayfinding is een overkoepelende term voor de techniek en discipline die ervoor zorgt dat mensen hun weg kunnen vinden op een voor hen onbekende locatie, en herkenningspunten creëren om de oriëntatie te vergemakkelijken.

Een goede indoor wayfinding of outdoor wayfinding is voor elke organisatie van belang. Het is prettig en efficiënt als bezoekers, medewerkers of leveranciers snel en eenvoudig hun weg kunnen vinden en met behulp van wegwijzers zonder vertraging op de juiste plek belanden. Het neemt dan ook stress weg, blijkt uit een onderzoek van Arthur & Passini.

Bewegwijzering vind je in bijna elk gebouw en op nagenoeg elk terrein. Het kan zo eenvoudig zijn als het bordje ingang bij de voordeur of de letter “P” op de parkeerplaats. De projectmanagers van SIZO bezoeken je terrein of pand en kunnen samen met de ontwerpers een plan uitdenken voor bewegwijzering bij kleine tot middelgrote projecten. Wayfinding en dus bewegwijzering is altijd maatwerk. Voor SIZO is niets onmogelijk.

Complexe wayfinding projecten

Voor echt grote complexe wayfinding projecten als vliegvelden, stations, zorginstellingen of winkelcentra is het altijd aan te bevelen een professioneel wayfinding bureau een compleet plan te laten ontwikkelen. SIZO kan dan zorgen voor de uitvoering en realisatie van de wegwijzers en meedenken over materiaalkeuze en het design van de bewegwijzering.

Wij verbinden je graag met professionele wayfinding partijen. Neem daarvoor gerust contact met ons op.

Wil jij deze weg met ons inslaan?

We schuiven graag bij je aan om samen tot een mooie, effectieve wayfinding te komen.

De mogelijkheden van wayfinding bij SIZO Group

De mogelijkheden van bewegwijzering zijn enorm. SIZO verwerkt nagenoeg alle soorten materiaal en kan printen op alles wat vlak is of op een rol zit. Zo maken wij bewegwijzering van di-bond, pvc, hout en metaal, maar kunnen we ook combinaties maken van 3D-freesletters op een LED-lichtbak of simpele maar doeltreffende wegwijzer pijlen van folie op een raampartij.

Van ontwerp tot product

De ontwerpers in onze studio werken de bewegwijzer-ideeën graag uit tot een maakbaar product of ontwikkelen een geheel eigen stijl voor je locatie. Onze zustermaatschappij L2L Ledscreens is gespecialiseerd in digitale signage en kan bezoekers de juiste richting heen krijgen met haar indrukwekkende LED schermen. Waarschijnlijk de meest flexibele vorm van wayfinding. SIZO beschikt over haar eigen montage ploeg zodat vakkundige installatie en eventueel onderhoud van de wayfinding altijd zijn gewaarborgd.

Welke type wayfinding werkt het best voor mij?

De manier van bewegwijzeren hangt af van veel factoren zoals:

Is de situatie binnen of buiten, heb ik indoor wayfinding nodig of een combinatie.

Wisselt de situatie regelmatig of is deze statisch, moeten de wegwijzers makkelijk te wisselen zijn.

Moet er met tekst (meerdere talen?) worden gewerkt of voldoet een symbool.

Zijn er regels die gehandhaafd moeten worden? Denk aan verkeers- of veiligheidsregels.

De sfeer van de wegwijzer; een krijtbord, rvs-letters of beeldschermen. De uitstraling; simpel en efficiënt of pretentieus en rijk.

Het type publiek dat de wegwijzer moet volgen, mensen op leeftijd, (jonge) kinderen, (buitenlandse) toeristen, klanten etc.

Het doel van de wayfinding. Zo snel mogelijk op plaats van bestemming of een toer door de winkel.

Fysiek kunnen wegwijzers bestaan uit:

De informatie die je hier op weergeeft kan eindeloos zijn. Van het aangeven van de parkeersector tot de route naar ingang B.

Met belettering kan je op vrijwel elke ondergrond een locatie, route, gevaren of andere boodschappen aanduiden. Van de vloer, een muur, een trap tot de ramen en eigenlijk nog veel meer.

Net als bij de informatiezuilen kan je op diverse manieren je boodschap overbrengen. Van het aangeven van de parkeersector tot de route naar ingang B.

Wil je ook afwisselende beelden en informatie aan de man brengen dan is een dynamisch led scherm een goede oplossing. Onze partner; L2L Ledscreens helpt je hier graag bij verder.

In principe is bij SIZO alles mogelijk en kunnen wij wayfinding maken uit nagenoeg alle materiaal soorten als hout, metaal, kunststof, folie, steen etc.

Ben je niet langer op zoek?

Onze collega’s staan je graag te woord om een plan uit te schrijven.

Wat doet wayfinding nog meer behalve de weg wijzen?

Wayfinding draagt bij aan een positieve bezoekers-ervaring: Naast een rationele functie kan de manier van weg wijzen een belangrijke bijdrage leveren aan de uitstraling van een gebouw. De bezoekers-experience aan je locatie begint bij het vinden van je gebouw, eventueel de parkeerplaats en vervolgens de juiste locatie binnen het gebouw. Gaat dit allemaal soepel en kan de bezoekers eenvoudig zijn weg vinden dan draagt dit positief bij aan zijn ervaring.

Wij denken graag met jou, of je architect mee. Om tot een juiste oplossing en/of materiaalkeuze te komen bij de bewegwijzering & wayfinding.

Wayfinding als merk promotie en doelmatige decoratie: Bewegwijzering kan ook een onderdeel van je branding of merkidentiteit zijn. Denk bijvoorbeeld aan de letter “M” die je op enorm hoge masten langs de snelweg ziet staan. Of je nu wel of niet de weg af gaat voor een bezoekje aan de bekende fastfoodketen, de naam komt wel weer even in beeld en het is duidelijk waar ze zitten.

Bewegwijzering als beleving component: Een slim en uitbundig ontworpen wegwijzer kan een ruimte doen opleven. Sombere ruimten als parkeergarages of opslagloodsen kunnen met grote bewegwijzering waarbij functie en decoratie samengaan een moderne uitstraling krijgen.

Bekijk onze Pinterest pagina ter inspiratie.

Wayfinding, outdoor en indoor maar ook instore.

Bij wayfinding wordt vaak gedacht aan het vinden van bedrijven of specifieke locaties binnen bedrijven. Echter speelt bewegwijzering ook een hele belangrijke rol binnen een verkoop locatie. Een supermarkt waar je eenvoudig je boodschappen kunt vinden geeft een fijnere bezoekers ervaring dan de supermarkt waar je voortdurend moet zoeken en dubbel zoveel tijd kwijt bent om de juiste artikelen te vinden.

Bewegwijzering in je Retail locatie kan bezoekers ook naar die producten leiden die je graag onder de aandacht wil brengen. Of wellicht wil je klanten via een bepaalde routing door je winkel leiden. Goede wayfinding gecombineerd met slimme POS (point of sale) uitingen kan sterk omzet verhogend werken.

POS materiaal

Wil je graag meer weten over POS materiaal?

Wayfinding op maat?

Heeft jouw onderneming wayfinding op maat nodig?

4 tips om de perfecte bewegwijzering te realiseren.

 1. Houd het eenvoudig! Het “KISS” (keep it short & simple) principe gaat zeker bij bewegwijzering op. Eenvoudige en simpele ontwerpen helpen de wayfinding signs herkenbaar te maken. Concentreer je op de belangrijkste informatie. Maak het wayfinding design duidelijk en visueel aantrekkelijk en zorg dat het herkenbaar is als bewegwijzering. De functie moet altijd belangrijker zijn dan de vorm!
 2. Locatie: Plaats de wegwijzers daar waar ze het meest effectief zijn. Een teveel aan wegwijzers werkt averechts. En te weinig werkt natuurlijk ook niet. Zorg dat de frequentie van aanwijsborden of tekens consequent is en plaats zeker op locaties waar de bezoeker gedwongen wordt een keuze te maken uit meerder routes een duidelijke aanwijzing.
 3. Versterk je merk: Zoals eerder genoemd is de functie van wayfinding belangrijker dan het ontwerp. Het moet immers bezoekers de juiste richting op sturen. Maar een doordacht ontwerp kan de “look & feel” van je organisatie verwerken in de wegwijzers zodat de wayfinding ook dienstdoet als reclamemiddel.
 4. Hou je wayfinding up to date: Wees alert op veranderende situaties. Verhuist een product of dienst naar een andere locatie? Pas dan direct de wayfinding aan! Controleer ook regelmatig of alle wegwijzerborden nog aanwezig, netjes en goed leesbaar zijn. Met name in de buitenruimte is dit belangrijk.

SIZO werkt door de gehele Benelux. Neem gerust contact met ons op voor je project, idee of vraagstuk.

Maak-nu-een-afspraak

  Cases

  Sizo Group - The Future Of Advertising IconSizo Group - The Future Of Advertising

  Vlierbaan 11, Capelle aan den IJssel

  4,8 23 reviews

  • Avatar Annemiek Alberts
   Sizo heeft onze Berlingo voorzien van een heel mooi Jarige Job jasje. Dankjewel Sizo Group voor het prachtige resultaat! 👍🏻
   ★★★★★ 6 maanden geleden
  • Avatar Juli Muijderman
   Wij, Eco-Runner Team Delft, zijn ontzettend blij met het resultaat van onze aanhanger!
   De samenwerking met Sizo Group is erg soepel verlopen, ze waren erg behulpzaam gedurende het gehele process. Bovendien werken ze professioneel en merk
   … More je dat ze weten wat ze aan het doen zijn! Tot onze grote schrik waren we zelf een zijde van de aanhanger vergeten, maar Sizo Group heeft ons meteen geholpen dit op te lossen, ontzettend bedankt!
   Nu kunnen wij helemaal in stijl de weg op en zijn we overal goed te herkennen, super.
   ★★★★★ een jaar geleden
  • Avatar Tanja Jess
   Wat heeft Sizo Group onze keuken prachtig gewrapt! Ben er super blij mee. Sympathieke gasten en alles heel netjes gedaan. Mijn keuken ziet er weer uit als nieuw.
   ★★★★★ een jaar geleden