Duurzaamheid, verantwoord ondernemen en CO2 footprint zijn aspecten die uit ons dagelijks leven niet meer weg te denken zijn. Steeds meer bedrijven worden en zijn zich steeds meer bewust van de impact die hun bedrijfsvoering heeft op de klimaatverandering, het milieu en de samenleving.
Dit geldt ook voor de sign-branche, een van de grootste branches waar veel met pvc en plastics wordt gewerkt. Steeds meer initiatieven worden opgestart om aan wensen en eisen van duurzaamheid te kunnen voldoen: meer gebruik van “groene” en duurzame materialen, recycle-programma’s, minder gebruik van pvc en chemische stoffen in inkten.
SIZO zet “groen” niet alleen als productkeuze op de kaart. We gaan nog een stapje verder. Wij zijn ervan overtuigd dat je er alles aan dient te doen wat mogelijk is om zo duurzaam mogelijk te werken. We heabben dan ook vier pijlers opgezet die onder SIZO Green vallen om het totaalplaatje te realiseren:
Als je afval hebt, moet je hier ook verantwoord mee omgaan, althans, zo denken wij daarover. We hebben dan ook goed gekeken naar onze afvalstromen en geïnvesteerd in materiaal om dit zo goed mogelijk te verwerken. Dat is niet over 1 nacht ijs gegaan, want waarom iets weggooien als het nog (her)gebruikt kan worden! We hebben dan ook uitgebreid contact gehad met een aantal van onze (folie)leveranciers om te achterhalen welke materialen circulair zijn en welke onderdelen recyclebaar zodat we hier een duidelijk onderscheid in maken.
De doppen die in de verpakkingsdozen van onze folie zit om de rollen te fixeren worden verzameld en hierna opgehaald door onze leverancier. Cartridges, inktpatronen van de printers en batterijen worden verzameld en gedoneerd aan Cliniclowns. Er wordt door onze mensen bewust gekeken in welke container wat moet: papier- metaal-hout-restafval. En ja, dat kost zeker extra tijd. Maar dat hebben we er graag voor over. Om alles duidelijk te maken en verwarring te voorkomen zijn alle containers voorzien van duidelijke aanduiding wat erin moet.
Onze grootste afvalstroom betreft het beschermpapier van de folie. Omdat dit geplastificeerd is, kan dit niet gerecycled worden bij het oud-papier. We zijn, in samenwerking met een aantal leveranciers, aan het onderzoeken of ook hiervoor een circulair systeem nodig is zodat ook deze restmaterialen niet op de afvalhoop belanden.
De ontwikkelingen in de signing branche hebben niet stil gestaan! Gelukkig is er steeds meer ontwikkeld op het gebied van “groene” alternatieven en is er steeds meer pvc-vrij materiaal te verkrijgen. Hier zitten echter wel wat haken en ogen aan. Want wanneer is iets echt duurzaam of groen? Als er geen pvc meer in zit, maar het productieproces van dit “groene” alternatief is zo veel meer vervuilend dan de pvc-variant? En hoe lang gaat dit “groene” alternatief mee?
Kortom: is “groen” echt wel zo groen als dat men denkt?
Hier hebben we uitgebreid naar gekeken en bewuste keuzes in gemaakt. Voor alle indoor-materialen zullen wij twee opties bieden: de “groene” variant en “reguliere” variant. Voor alle outdoor-materialen zullen wij bewust kijken naar wat een “groen” alternatief is, en ook duurzaam is geproduceerd.
Uw bericht is in goede orde ontvangen.
We doen ons best om zo snel mogelijk contact met u op te nemen.